Praktijk De Wijnrank > Artikelen > Dementie > De vier fasen van van Alzheimer

De vier fasen van van Alzheimer

Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing vervijfvoudigd. Van 50.000 mensen in 1950 tot ruim 270.000 mensen in 2018. De schatting is dat het aantal de komende 25 jaar zal verdubbelen tot meer dan een half miljoen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%).

Fase 1: Het bedreigde ik

Tijdens deze fase ontstaan de eerste symptomen van dementie. Het bekendste symptoom is beginnende vergeetachtigheid. De dementerende persoon zal vooral merken dat het korte termijn geheugen hem in de steek laat.

Bedreigd door bewuste vergeetachtigheid

Tijdens deze eerste fase is hij zich in bepaalde mate bewust van de vergeetachtigheid en voelt zich hierdoor bedreigd. De persoon is bang dementerend te worden en zal dit proberen te verbergen voor zijn omgeving.

Fase 2: Het verdwaalde ik

Deze fase kenmerkt zich ook wel als desoriëntatie. De dementerende persoon is letterlijk en figuurlijk meestal verdwaald.

Geen besef van tijd en plaats

Zo heeft hij bijvoorbeeld geen besef van tijd meer. Hij weet niet welke dag van de week het is en wat de tijd is. Ook weet hij vaak niet waar hij zich bevindt. Het komt dan ook vaak voor dat hij tijdens deze fase ergens naartoe gaat, maar onderweg vergeet waarheen.

Minder herkenning van dierbaren

Verder begint de dementerende (dierbare) mensen uit zijn omgeving niet meer of steeds slechter te herkennen.

Fase 3: Het verborgen ik

Deze fase kenmerkt zich als volledige teruggetrokkenheid. De dementerende is nu helemaal verdwaald in een eigen wereldje zonder enig besef van tijd, plaats en persoon.

Teruggetrokken en eenzaam

Vaak wordt door de omgeving van de persoon gedacht dat het maar beter is om hem met rust te laten, maar hierdoor zal de dementerende nog verder verdwalen en erg eenzaam worden. Omdat de persoon erg teruggetrokken is, zal hij niet zo snel contact zoeken met de omgeving. Dat betekent niet dat hij geen contact meer wil. Ook zien we vaak tijdens deze fase dat hij eindeloos bezig is met bepaalde bewegingen en/of geluiden.

Fase 4: Het verzonken ik

Deze fase kenmerkt zich door contactloosheid. Tijdens deze fase is de dementerende in zo’n vergevorderd stadium van dementie gekomen, dat hij nog nauwelijks reactie geeft. Vaak zijn de ogen gesloten en oogcontact is bijna niet meer te maken.

Geen contact meer

De persoon leeft nu letterlijk als een kasplantje. Voor de omgeving is dit de moeilijkste fase, omdat de dementerende eigenlijk alleen nog maar fysiek aanwezig is. De zintuigen van hem blijven wel gevoelig en deze kunnen geprikkeld worden door o.a. muziek, geur, voedsel en fysiek contact.

Lees meer over hulp bij dementie.